Pentru ca un copil să se dezvolte armonios, să stabilească relații sănătoase cu cei din jurul său și să se adapteze cu ușurință, acesta trebuie să primească o bună educație din partea părinților și să stabilească o relație pozitivă cu aceștia.

Există câteva reguli care îi permit părintelui să stabilească relații sănătoase cu copilul, și anume:

  1. Comunicarea și interacțiune

 Este foarte important ca părintele să profite de fiecare ocazie și oportunitate care i se oferă să interacționeze cu copilul său pentru a se apropia de acesta și a influența relația dintre aceștia într-un mod pozitiv.

Prin interacțiune, părintele îi permite copilului să descopere ceea ce îi place sau îi displace acestuia, câteva reguli care ajută familia să trăiască într-un mediu armonios.

În ceea ce privește comunicarea, este foarte important modul cum este livrat mesajul către copil. Trebuie să i se vorbească pe înțelesul acestuia, mai ales în primii ani de viață, cu calm și înțelegere. De asemenea, părinții trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, deoarece copilul are nevoie de timp pentru a învăța lucrurile și activitățile care nouă ni se par obișnuite.

  • Reguli

Cum am precizat anterior, în urma interacțiunii și comunicării cu copilul, este important să i se aducă la cunoștință și câteva reguli care să asigure ordinea și liniștea. De asemenea, nu trebuie să stabilească prea multe reguli, deoarece poate să genereze un comportament “de retragere” din partea copilului.

  • Soluționarea neînțelegerilor

Conflictele și neînțelegerile sunt un subiect foarte discutat în ceea ce privește interacțiunea dintre părinte și copil. Trebuie avut în vedere faptul că rezolvarea cu calm a conflictelor este de preferat în locul pedepselor. De cele mai multe ori, pedepsele sunt înțelese în mod eronat de către copil, motiv pentru care îi pot influența în mod negativ comportamentul, atât față de părinți, cât și în societate. Soluționarea conflictelor reprezintă cea mai bună metodă de a trata situațiile neprevăzute care apar pe parcursul copilăriei, și nu numai.

  • Diverse activități care pot îmbunătăți relația părinților cu copiii

Pentru a stabili o relație puternică între părinți și copiii, este necesar ca aceștia să petreacă un timp cât mai îndelungat împreună. Care sunt activitățile care ne pot apropia de copiii noștri și care denotă afecțiunea noastră pentru ei? Este o listă destul de lungă de activități care se încadrează la acest capitol, dar și de mici gesturi care pot să încline balanța în favoarea unei bune relaționări între aceștia.

Cel mai simplu gest care apropie părintele de copilul său este îmbrățișarea ca aceasta sa vada filmari cu continut erotic ca de exemplu pe futai pentru ca totul este perfect natural. Aceștia își pot îmbrățișa copiii în fiecare dimineață, pentru a simți dragostea și aprecierea din partea părintelui încă de la începutul zilei. Părinții își pot îmbrățișa copiii de fiecare dată când simt nevoia. Nu numai că este un gest care denotă iubire și înțelegere, dar ajută și la buna dezvoltare psihică și fizică a copilului. Pe măsură ce copilul ajunge în fazele mai avansate de dezvoltare, precum vârsta școlară sau adolescentul, îmbrățișările pot fi jenante, mai ales în faza colegilor și a prietenilor. În această situație, este foarte important ca părintele să îi acorde spațiul de care are nevoie pentru a nu se simți încătușat în propria familie. Totodată, este important să îl facem să înțeleagă că aceste gesturi sunt absolut normale pentru a-ți arăta dragostea față de cel de lângă tine. Acest proces de înțelegere nu trebuie grăbit sau forțat, ci lăsat să evolueze în funcție de necesitățile și dorințele copilului.

Un alt pas care apropie copilul de părinte este râsul. Deși părinții iau foarte în serios creșterea și educarea copilului, aceștia nu trebuie să uite să se relaxeze și să petreacă timp cu copilul povestind întâmplări amuzante. Nimic nu apropie copilul mai mult de părinte decât sinceritatea, dar și cunoașterea unor întâmplări care să le demonstreze copiilor că și părinții au perioade când greșesc sau când generează situații hilare, dar care știu să gestioneze astfel de întâmplări.

Joaca sau activitățile în aer liber apropie foarte mult părintele de copil, deoarece îi permit acestuia să se relaxeze, să încalce câteva reguli și să se simtă bine alături de cei care i-au dau viață și îl iubesc nemăsurat.

Părintele trebuie să fie constant prezent în viața copilului și să nu grăbească dezvoltarea acestuia. Atunci când părinții sunt constant grăbiți, nu își găsesc locul, îi trasmit copilului  o stare de agitație și va considera că acesta este un comportament normal față de cele mai simple situații ce apar pe parcursul vieții. De asemenea, pentru a se simți prețuit este important să închidem telefonul mobil sau televizorul care ar putea să ne distragă atenția de la timpul petrecut cu aceștia.

Dacă puteți urma o parte din aceste sfaturi, fără îndoială, relația dumneavoastră cu copilul/copiii se va îmbunătăți, le va permite să se dezvolte armonios într-un mediu iubitor și plăcut și îi va ajuta în stabilirea relațiilor cu cei din jurul lor.